Kawan-kawan Comel Saya

Monday, July 7, 2014

ROKOK RASA PAHIT DENGAN VIVIX

Rokok bukanlaa isu baru di negara kita ni. Apatah lagi ketagihan rokok. Hisap rokok dah macam makan nasi je, kalu sehari tak hisap memang tak sah. Sampaikan tersedak-sedak orang disekeliling. Sampaikan ada yang hisap sampai sebungkus sehari. Mak oiiii...tak kesian ke kat paru-paru tu bang oiii? Rasanya semua orang tahu kot yang hisap rokok ni BAHAYA untuk kesihatan tapi kenapa ramai jugak yang merokok?



Pernah terfikir tak agaknya? Bukan kerajaan tak bagi amaran, kat kotak rokok pun ada diletakkan kesan-kesan merokok pada diri sendir, pada anak yang dikandung. Pastu kat tv, radio, media massa, media elektronik semua ada highlight kan pasal bahaya merokok tapi kenapa masih ramai yang hisap rokok? Bahkan Majlis Fatwa Kebangsaan pun dah keluarkan fatwa yang hisap rokok ni HARAM, tapi dok sedutttt jugak...

 Kalau bahaya rokok ni kena pada perokok je takpe, tapi risiko pada 2nd hand smoker lagi teruk. Siapa 2nd hand smoker? Kitalaa, orang yang duduk dekat dengan mereka yang merokok iaitu isteri, anak-anak, kawan-kawan, ahli keluarga & sebagainya. Jika dalam keluarga ayahnya seorang perokok, kesannya boleh effect pada kandungan, boleh menyebabkan anak menjadi cacat, sindrom down, bayi pra-matang, pertumbuhan terencat & sebagainya.



 Biasanya yang paling sedih bila suami merokok tentulah isteri. Puas dok pujuk, nasihat suami ni suruh berhenti merokok, tapi semua tak jalan. Berhenti pun mungkin sekejap lepas tu start balik.

 Tapi masih ada jalan keluar bagi mereka yang ketagih merokok. Ada customer yang beli Vivix untuk kecergasan suaminya, tapi kesan lain pulak yang dapat. Tak sampai seminggu suaminya bagitau rokok dah rasa pahit macam hempedu, dah tak sedap nak hisap. Bukan main gembira lagi isterinya. Lagi pula mereka baru merancang nak dapatkan anak. Umum mengetahui bahawa merokok boleh menjejaskan kualiti sperma. Jadi dinasihatkan mereka yang merancang nak dapatkan anak tu berhentilah merokok, bagus untuk anda, bagus untuk isteri anda & semestinya bagus untuk bakal zuriat anda.




Tentu kita semua pernah tengok kan iklan tentang kemusnahan yang rokok bawa kepada keluarga. Suami meninggal, anak sakit, ibu kena kanser lidah, kesimpulannya rokok meragut kasih sayang & kebahagiaan dalam keluarga. Kesannya mungkin kita tak nampak dalam masa terdekat sebab rokok juga dikenali sebagai " silent killer".

Bahaya Asap Rokok Pada Isteri: 

* bayi dilahirkan cacat
* melahirkan bayi tak cukup bulan
* mudah terdedah pada kanser
* mengurangkan kesuburan, susah nak dapat anak
* putus haid awal
* kulit rosak tak bermaya

Bahaya Asap Rokok Pada Anak: 

*mudah dapat athma atau lelah
*kene jangkitan peparu
*proses perkembangan peparu anak terganggu
*juga mudah jadi perokok bila dewasa

Dan lebih haru lagi, fenomena ketagih rokok bukan saje melanda orang lelaki. Perempuan atau wanita-wanita cantik pun sudah merokok. Parah lagi, bila makin ditengok, macam makin seronok pula diaorang melepaskan asap busuk tu. Ya mungkin perokok rasa nampak macho, cool dan cantik semasa rokok ditangan. Tapi hakikatnya badan sedang membusuk di dalam. Allah sudah larang kita merosakkan diri sendiri. Dosa tau jika kita secara sengaja mengainiaya diri sendiri. Jadi marilah hentikan ketagihan merokok tu.

14 Sebab Utama Mesti Hentikan Ketagih Rokok: 

* Rokok membunuh 5000 orang Malaysia setiap tahun. Jika memang ada niat nak bunuh diri, silalah hisap sebanyak mungkin.
* Ada 40 sakit kronik disebabkan merokok. Nak mati secara perlahan-lahan seperti kene kanser lidah dan kanser peparu, teruskan merokok.
* Perokok senang sakit, demam, flu dan batuk. Tak macho bila sakit.
* Bahayakan kesihatan anak-anak, jika tak sayang anak, merokoklah!
* Anak perokok akan lebih cenderung menjadi perokok.
* Senyum nampak buruk, sebab gigi kuning dan kusam.
* Nafas busuk!
* Mudah nampak tua, kulit kusam dan berkedut. Not macho at all!
* Mudah letih, stamina kurang. Aktiviti 'bersama' pasangan menjadi hambar.
* Merosakkan bumi, pencemaran udara.
* Sukar dapat anak, kualiti sperma merosot. Isi padu, mobiliti dan struktur morfologi sperma memburuk.
* Atau mati pucuk, membuatkan anda hilang fungsi kelakian.
* Bagi wanita, jika mengandung boleh mengalami keguguran.
* Dan isteri jika terlampau terdedah dengan asap rokok, anak yang dikandungan boleh menjadi cacat.

Apapun, masih dirundung rasa pelik. Kerna walaupun sudah diletakkan gambar-gambar ngeri pada kotak rokok, mereka masih merokok. Tak takut ke bila jadi buruk macam tu. Atau kene letak 'lagu bahaya rokok' setiap kali rokok dinyalakan.

Isteri jika sayangkan suami, carilah alternatif supaya berhenti tabiat ketagih rokok suami. Seperti mengambil Vivix. Banyak lagi manfaat hebat Vivix selain rokok jadi pahit, it's more than that. Suami fikirkanlah, taklah sanggup jadi pembunuh (silent killer) diri sendiri dan juga isteri dan anak. They love you so much. Cubalah dan berdoa agar diberi kebencian terhadap rokok. Percayalah nikmat hidup lebih indah, jika tiada rokok.

Promosi Vivix berlangsung dari 1 hingga 31 Julai 2014. Harga sebotol RM475. Promo Julai Buy 6 free 1. Hubungi Ainiey untuk mendapatkan harga super HEBAT sekarang!!

Nak dapatkan Vivix terus ke rumah anda? Sila klik sini

Ainiey 0177032914
fb : Ainiey Ibrahim
Page : Healthy Is Beauty

No comments:

Post a Comment